HOME / WANDELEN / WANDELTIPS

Wandeltips

Voor wie eens wat anders wil, zijn onderstaande wandelingen zeer geschikt. 

EEGBERTJE LEUTCHER-DE VRIES

Een prachtige maar ook pittige 32km lange route langs de woonplaatsen van ons voormalig oudste inwoonster. De tocht gaat grotendeels door mooie natuurgebieden en onderwijl maakt u kennis met het leven van Egbertje.

Helaas is het wandelevenement langs de overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog in 2022 geannuleerd

GEANNULEERD Wandelevenement langs de overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog

Ontdek de genieputten, hangars, landingsbaan, spoor en vele andere dingen op de WOII route door Havelte en omgeving. De route is bewegwijzerd en tijdens de route zijn er meerdere aan het thema relateerde activiteiten. Verschillende figuranten spelen diverse situaties na!

Ster van Dwingeloo

De Ster van Dwingeloo is een wandelroute van 110 kilometer. De tocht is opgebouwd uit 5 verschillende routes. De routes vormen samen een ster.

 

Deze LAW-route (Lange Afstand Wandel-route) kan dienen als een goede voorbereiding op een lange afstandswandelvierdaagse zoals de Nijmeegse vierdaagse. Of gewoon, omdat je wilt genieten van het afwisselende natuurschoon in Drenthe.

Walfridus Voettocht

Walfridus was een Bedumer boer en ontginner die tussen ca. 950 en 1000 na Christus moet hebben geleefd. Hij wordt beschreven als een zeer vrome man die door het gebrek aan een kerk in het dorp dagelijks een voettocht naar Groningen maakte om daar in de kerk te bidden. Aan het eind van de 10e eeuw werd Walfridus samen met zijn zoon Radfridus, vermoedelijk op één van deze voettochten, door de Noormannen om het leven gebracht. Hij verwierf hiermee eeuwige roem en het martelaarschap en werd sindsdien in bijna heel het Groninger land als volksheilige vereerd.
 
Walfridus werd het symbool van het vroege Christendom in de streek, van vrede en recht in Hunsingo en van een geregelde waterhuishouding in het door de Wolddijk omsloten gebied van Innersdijk. Bedum groeide uit tot één van de belangrijkste pelgrimsoorden in het Noorden van ons land

Klaverblad wandeltocht

Tijdens de Klaverblad Wandeltocht kunt u 4 prachtige lussen lopen van elk ongeveer 10 kilometer, iedere route start en eindigt bij Herberg De Roskam aan de Dorpsstraat 27 te Uffelte. Op elke route is halverwege een controlepost waar u een flesje water, meloen, komkommer of wortel krijgt. Daarnaast is er een mooie ‘beleef route’ van 5 km door het dorp Uffelte.

 

De 10 km. routes lopen door een van de vier natuurgebieden welke rond Uffelte liggen; het Uffelter Binnenveld, Holtinge, Oosterzand en Rheebruggen.